Monday, 5 December 2016

MASAK PEDAS IKAN BERSAMA QOLBI KIMCHI

Asalamualaikum.. tadddaaaaaaaaa..
http://resepikorea.blogspot.my/
MASAK PEDAS IKAN BERSAMA QOLBI KIMCHI

mari try masakan ni Masak Pedas Ikan bersama KIMCHI.. sesungguhnya anda tidak akan kecewa untuk mencuba resepi ini. JOM.. lets go.. Kita gabungkan masakan Melayu dan Korea..
Bahan-bahan
1. Kimchi 350gm
2. Ikan kembung 3 ekor
3. Daun Kesum
4. Bunga Kantan
* untuk di tumbuk atau di blender.. ikut kerajinan ye.. saya malas. blend jek semua.. ehehhe
Cili kering - sukatan ikut la banyak mana.. sy mmg suka pedas.. so mmg banyak la
Bawang Besar- saya guna dua biji. Ada yang suka bawang kecil.. boleh jek.. sy suka letak bawang banyak.. bagi ada rasa manis sikit
bawang putih - ikut suka jugak la
Halia - sikit jek
Caranya..
1. blend la semua mende yang dalam *.
2. masukkan minyak dalam periuk. kuantiti.. agak agak la.. hehhe... masakkan bende yang di blend tu sampai naik bau.. dan cili tu masak
3. masukkan daun kesum dan bunga kantan
4. masukkan kimchi bersama kuahnya.. ( kuah tu la penyedapnya)
5. biar masak kejap.. masukkan ikan. ( pastikan ikan disiang dulu. dan basuh bersih bersih tau.. hehhe)
6. masakkan la.. sehingga ikan masak..
* tak perlu letak garam. sebab kimchi tu dah masin
* tak perlu letak air asam.. sebab kimchi tu dah masam..

SIAP.!!! selamat mencuba.
Mana nak dapat QOLBI KIMCHI???
ish.. apa lagi WATSAPP SAYA.
JULIA 011-32033313
WAN 019-2696917
WATSAPP PUN BOLEH..

500 GM - RM 16
1 KG RM 30
TIDAK TERMASUK KOS POS.. tq

No comments:

Post a Comment